Podgorica – kultura ispijanja kafe u koju ćete se zaljubiti

5dd74f888a63f.jpg

Podgorica je najgušće naseljen grad u Crnoj Gori i njen politički, kulturni i društveni epicentar. Iako najčešće predstavlja samo usputnu stanicu do nekih poznatijih djelova države, Podgoricu ne bi trebalo zanemariti. 

Pored kulture ispijanja kafe u koju ćete se zaljubiti, u gradu ćete pronaći mnogo kutaka prirode vrijednih pažnje, a ako odlučite da istražite i okolinu Podgorice, Vaša radoznalost će biti zadovoljena mnogim neobičnim mjestima.

Most na Ribnici


Od starog grada Podgorice nije ostalo mnogo zbog više od 50 bombardovanja kroz koje je ovo područje prošlo tokom Drugog svjetskog rata. Kuće, tvrđave i gradske zidine izgrađene tokom rimske i turske vladavine su sravnjene sa zemljom, a mali broj njih je opstao do danas.

Jedna od starih građevina koje se još uvijek mogu vidjeti u Podgorici je most na Ribnici. Na ovom dijelu rijeke Ribnice su podignuta prva naselja od kojih je kasnije nastala Podgorica.

Možete prošetati mostom, vidjeti ostatke utvrđenja uništenih bombardovanjem i zaputiti se ka Karveru, obližnjem kafiću koji je ujedno i knjižara i galerija. Karver je nekada služio kao tursko kupatilo, dok danas ovdje možete popiti kafu i uživati u ambijentu.


Bokeška ulica


Kultura ispijanja kafe je bitna u Crnoj Gori a za ovu aktivnost se šaljivo tvrdi da je omiljeni hobi Podgoričana. Ako pitate lokalce da Vam preporuče mjesto sa najboljom kafom, pokazaće Vam cijelu ulicu – Bokešku.

Bokeška je fenomen sam po sebi. Ulica, samo 30 metara duga, je najpopularnije mjesto u Podgorici zbog velikog broja kafića i barova. U bilo koje doba dana, a naročito kad je vrijeme lijepo, ovo mjesto vrvi od ljudi koji uživaju u piću i društvu.

Dakle, ako stvarno želite da iskusite podgorički način života, i ako imate vremena, provedite dan u Bokeškoj ispijajući kafu, pa na istom mjestu nastavite provod duboko u noć.


Muzeji i galerije Podgorice


Podgorica ima reprezentativnu kolekciju istorijskih artefakata koje nudi ljubiteljima istorije. Bogata istorija izgrađena pod raznim uticajima je ostavila glavnom gradu pristojnu količinu antikviteta koji se čuvaju u zgradi Muzeja i galerija Podgorice. Razvoj Podgorice od srednjeg paleolita do sredine 20. vijeka je prikazan ovdje u stalnoj izložbi, kao i artefakti iskopani iz antičkog naselja Doclea, najviše iz rimskog perioda. 

Djela značajnih crnogorskih umjetnika su takođe izložena u ovoj zgradi, i kroz njih možete naučiti mnogo o razvoju zemlje. Vidjećete i simbole bogatog crnogorskog nasleđa i raskošne nacionalne nošnje, pretežno iz 19. vijeka.


Avanturistički park Gorica


Podgorica bukvalno znači “grad pod Goricom”, pa dok ste u gradu, preporučujemo da posjetite brdo po kome je grad dobio ime. Iskoristite priliku i za uživanje u prirodi u avanturističkom parku koji se nalazi na brdu. 

Sa stazama za trčanje i šetnju, bogatom vegetacijom i temperaturom koja je niža nego u karakteristično toplom centru, vrlo lako ćete se opustiti. A ako niste raspoloženi za mnogo fizičke aktivnosti, možete uživati u prirodi iz kafića u parku koji se nalazi na otvorenom.


Nijagarini vodopadi na Cijevni


Crna Gora ima sopstvene Nijagarine vodopade do kojih možete doći za samo 10 minuta vožnje iz Podgorice!

Ovi mali, kaskadni vodopadi su omiljeno ljetnje utočište za mnoge lokalce jer nude osvježenje u toku vrućih ljetnjih dana. Naročito su lijepi u proljeće, kada je nivo rijeke Cijevne na kojoj se nalaze najviši.

Na obali rijeke se nalazi mali restoran koji nudi nacionalnu hranu i piće. Lokacija i ambijent objekta su zaista sjajni a pogled na rijeku i okolnu prirodu spektakularan.


Prihvatilište za životinje


Crna Gora nema zoološki vrt, ima nešto mnogo bolje – prihvatilište za životinje! Ova zelena oaza prima napuštene životinje svih vrsta i ovdje za njih stvara dom. Osim toga, stvara i nezaboravno iskustvo za svoje posjetioce. Hranite prasiće mlijekom iz flašice, mazite kamile, trkajte se sa emuom i družite sa mnogo drugih, divnih životinja koje stanuju ovdje.

Prihvatilište se nalazi u Blizni, na samo 20 minuta vožnje od Podgorice. Ovo kratko putovanje će Vam pružiti priliku da uživate u ljepotama kanjona Morače a nagraditi Vas ljubavlju neobičnih stvorenja, kada stignete na odredište.


Vinogradi Plantaže


Crna Gora je poznata po kvalitetnim vinima koja se proizvode pretežno u centralnom dijelu države. Ovdje se nalaze i Plantaže - najveći vinogradi u Evropi.

Na Plantažama se uzgaja 28 vrsta vinove loze, što im je donijelo reputaciju mjesta odakle potiču najbolja crnogorska vina. Najpoznatija vina koja se proizvode na Plantažama su Vranac, koji zauzima oko 70% vinograda i Krstač, koji se proizvodi od veoma rijetke sorte uzgajane samo na ovom prostoru.

Možete upoznati ovo mjesto kroz jednu od vinskih tura koje će Vas provesti kroz beskrajna polja vinove loze do Šipčanika – tajnog podzemnog avijatičarskog hangara pretvorenog u vinski podrum.

Pored vina, ture nude sjajnu priliku da probate ukusnu tradicionalnu hranu Crne Gore.


Arheološko nalazište Duklja


Doclea ili Duklja je bila najveća naseobina ilirskog plemena Docleatae, sagrađena u 1. vijeku, a kasnije važan dio rimske provincije Dalmacije. Nastala na slivovima rijeka Zete, Morače i Širalije, ova oblast je oblikovana od strane Ilira, Rimljana, Gota i Slovena, kreirajući izuzetan arhitektonski spomenik.

Danas, oblast gdje je Duklja nekada postojala predstavlja arheološko nalazište koje privlači pažnju istraživača još od 19. vijeka. Pored toga, arheološko nalazište Duklja je postalo atraktivno turističko mjesto poslednjih godina.




Podgorica možda ne nosi titulu grada sa najboljom arhitekturom u Crnoj Gori, ali bi njena kultura i istorija, kao i čudesna priroda trebalo da budu dovoljno jaki razlozi da joj posvetite nešto vremena na svom putovanju kroz Crnu Goru.