Planiranje putovanja u Crnoj Gori

642c26232748c.png

Crna Gora je mala, država, poznata po netaknutoj prirodi, kulturnim bogatstvima i mnoštvu avantura koje nudi. Sve ovo je čini savršenom destinacijom za putovanja. Uprkos izazovima koje sa sobom nose uski planinski putevi, putovanje autom predstavlja savršen način za istraživanje ove mediteranske države.

Znamo koliko planiranje putovanja zna da bude stresno, i zato smo pripremili nekoliko savjeta koji će Vam pomoći da kreirate nezaboravan odmor u Crnoj Gori.

Najbolji period za putovanja


Ljetnji mjeseci (jun, jul i avgust) su najbolji mjeseci za posjetu Crnoj Gori. Uživaćete u ljetnjoj atmosferi, savršenim plažama i opuštajućem odmoru u mediteranskoj klimi.

Ako preferirate aktivni odmor, proljeće i rana jesen (april, maj i septembar) su pravi izbor. Prijatnije temperature će Vam dozvoliti da provedete cijele dane u razgledanju i istraživanju prirode. Takođe, ovo doba godine pretežno karakteriše manje turista nego u jeku sezone, pa ćete moći da posjetitie željena mjesta bez buke i gužve.


Plaže, planine i još mnogo toga


Ova balkanska zemlja je puna lijepih mjesta koje morate posjetiti. 

Crnogorska obala će Vas ostaviti bez daha. Duge plaže će vas očarati, kao i Bokokotorski zaliv i UNESCO-om zaštićen grad Kotor. Skadarsko jezero će Vas upoznati sa jedinstvenom prirodom i pejzažima, a Ada Bojana (Ulcinj), prepuna malih ribarskih sela će ispuniti vaša srca (i stomake ) toplinom.

Sjever Crne Gore je svijet za sebe – trebaće Vam dosta energije za vožnju Durmitorom sa 18 ledničkih jezera i mnoštvom katuna (malih stočarskih sela) razbacanim okolo, Rafting Tarom – rijekom sa drugim po dubini kanjonom na svijetu, i planinarenje Biogradskom gorom (jednom od tri preostale velike prašume u Evropi) će biti jednako izazovni, ali u svemu tome ćete uživati.

Pored veličine, blizina susjednih država Crnoj Gori je još jedna od pozitivnih stvari pri planiranju putovanja, jer Vam omogućava izlete u Albaniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.


Nalaženje odgovarajućeg smještaja


Nalaženje smještaja u bilo kom mjestu u Crnoj Gori znači da ćete moći da posjetite sva planirana mjesta u samo nekoliko sati vožnje, bez obzira na to gdje boravite.

Naš predlog je da iznajmite stan u jednom od primorskih gradova – Budvi ili Baru (Airbnb nudi prilično dobre uslove) i odatle krenete u obilazak. 

U slučaju da ste planirali duži boravak i želite da istražite i sjever, toplo preporučujemo da nađete smještaj u jednom od katuna blizu Kolašina ili Žabljaka, naučite ponešto o vijekovima starim običajima lokalaca i uživajte u izvrsnoj domaćoj hrani. Oba grada su u blizini nacionalnih parkova i neotkrivenih planinarskih ruta u kojima ćete uživati.

Ako želite da se okušate u kampovanju, imate priliku i za to – u poslednje vrijeme u Crnoj Gori je sve više mjesta prilagođenih za ovu aktivnost.

Naš zaključak je da možete naći lijep i prilično jeftin smještaj (od 20, 30 eura za noć) u cijeloj državi, naročito van sezone, koji potpuno odgovsts Vašem ukusu i budžetu.

Kulinarski specijaliteti koje ne smijete propustiti

Bogata kuhinja je neizostavan dio putovanja Crnom Gorom. Hrana je svježa, lokalno proizvedena i najčešće vrlo povoljna.

Iako mala po veličini, Crna Gora ima čak tri različite vrste kuhinje – nešto suvlju hranu specifičnu za kontinentalni dio države, tešku planinsku hranu punu mesnih specijaliteta i primorsku, Mediteransku kuhinju.

Za slučaj da na putu provedete više vremena nego što ste planirali, takođe ćete moći da probate lokalne proizvode – male, porodične pekare sa ukusnim pecivima i seoske prodavnice su pretežno otvorene do kasno u noć.


Prevoz – preporuke za iznajmljivanje vozila


Kako biste izvukli maksimum iz Vaše posjete Crnoj Gori, mnogo je fascinantnih, skrivenih kutaka koje morate posjetiti. Međutim, do nekih od njih je nemoguće doći autobusom ili vozom, a javni prevoz zna da bude veoma nezgodan, naročito u toku ljetnjih mjeseci (nepostojanje klima uređaja u autobusima i ogromne gužve). 

Ako nemate svoj, iznajmljivanje auta je jako jednostavan proces. Iz našeg voznog parka možete izabrati auto koje odgovara Vašem stilu i budžetu, a mi ćemo se pobrinuti da vaše putovanje protekne u najboljem redu.

Prije polaska na putovanje, obratite pažnju na uslove iznajmljivanja, kako biste izbjegli iznenađenja u toku puta.


Savjeti za bezbjednu vožnju


GPS i Google mape su veoma korisni alati za putovanje glavnim trasama u Crnoj Gori, kao i onima duž obale, te se slobodno oslonite na njih.

Crnogorski putevi su veoma uski, sa velikim brojem oštrih krivina, a lokalni vozači su ponekad neobazrivi, pa bi trebalo da budete vrlo pažljivi prilikom vožnje. Naići ćete i na mnogo policijskih provjera i radarskih kontrola, ali dok god poštujete pravila i signalizaciju, nemate razloga za brigu.

Ukoliko se nađete u problemu bilo koje vrste u toku putovanja, odmah kontakrirajte svoju turističku agenciju ili kompaniju kod koje ste iznajmili auto. Osim toga, Crnogorci su poznati kao ljubazni i gostoprimljivi, i vrlo rado će pomoći putniku u nevolji. 


Korisni brojevi


Broj Auto-moto Saveza Crne Gore je +382-20-234-999. 

Brojevi šlep službi su ispisani na stijenama i betonu duž puta i vrlo su jasno signalizirani. 

Brojevi za hitne slučajeve su: 

Policija – 122 

Vatrogasna stanica – 123 

Hitna pomoć – 124, 

Ali se iskreno nadamo da Vam neće zatrebati.


Sačuvajte dobro raspoloženje


Iako ste isplanirali putovanje do najsetnijih detalja, može se desiti da stvari pođu kako niste mogli ni da zamislite, iz više razloga. U bilo koje doba godine možete naići na radove na putu, mostovima ili se zaglaviti u koloni uzrokovanoj nesrećom na putu. Sa druge strane, može se desiti da otkrijete neki sasvim novi predio, upoznate zanimljive ljude ili se zaljubite u neko mjesto na putu i naprosto odlučite da ostanete duže. Zato, svakako ostavite nešto dodatnog vremena za ovakve stvari u Vašem planu putovanja.

Sad kad znate koje su to osnovne stvari na koje treba da obratite pažnju, i šta Vas sve čeka u Crnoj Gori, vrijeme je da se spakujete za putovanje i krenete! 

I ne zaboravite da smo mi tu za sva Vaša pitanja.