Skadarsko jezero – Jednostavan način života uz zapanjujuću floru i faunu

6005b213ad733.jpg

Shkodra, Shkodër ili Scutari, poznatije pod imenom Skadarsko jezero je najveće jezero u Jugoistočnoj Evropi, smješteno na granici Crne Gore i Albanije. Crnogorski dio jezera površine 400 kilometara kvadratnih predstavlja nacionalni park, sa izuzetnom raznovrsnošću flore i faune.

Na samo korak od glamuroznih plaža  i užurbanog glavnog grada, ova crnogorska regija se izdvaja po umjetnosti vinarstva, specifičnim kulinarstvom i ogromnim istorijskim značajem.

Zaljubićete se u ležerni, jednostavni način života i jedinstvene osobine regije Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Virpazar


Virpazar je malo, uspavano selo na obali Skadarskog jezera. Centar je Crmnice, regije poznate po uzgajanju vinove loze i blagoj klimi. Virpazar je nekad bio najveće trgovačko mjesto u Crnoj Gori sa raznim proizvodima transportovanim i prodavanim na pijacama. I danas, svakog petka se može osjetiti duh starih dana jer se mještani i dalje okupljaju i prodaju crmničko vino, lozovu rakiju, maslinovo ulje i domaći sir. 

Izleti brodom na Skadarskom jezeru najčešće kreću iz Virpazara, pa ne bi trebalo da propustite priliku da pođete na jedan i svjedočite ljepotama jezera iznutra. 

Do sela je lako doći prugom koja kroz selo prolazi iz Podgorice do Bara i puteva izgrađenih za potrebe trgovine, čineći ga privlačnom destinacijom za mnoge turiste.


Tvrđava Bešac


Petnaestominutna šetnja od Virpazara će vas dovesti do tvrđave Bešac, sagrađene u 15. vijeku na granici turske i crnogorske teritorije. Danas, nakon restauracije, tvrđava služi kao prostor zalokalne i internacionalne događaje iz svijeta umjetnosti i mjesto koje mami turiste iz cijelog svijeta. 

U tvrđavi ćete naći zanimljive eksponate koji svjedoče o istoriji sela i njegovoj ribarskoj industriji, a panoramski pogled nad Virpazarom, Skadarskim jezerom i crnogorskim planinama će Vas ostaviti bez daha.


Rijeka Crnojevića


Tokom 19. i ranog 20. Vijeka Rijeka Crnojevića je bila najveća crnogorska luka a danas predstavlja spoj autentične arhitekture, bajkovite prirode i istorijskog značaja. U Rijeci Crnojevića je otvorena prva crnogorska apoteka, radionica oružja i štampana prva knjiga na slovenskom jeziku. Ostaci ovih građevina se i dalje nalaze ovdje.

Ako odlučite da provedete nekoliko dana ovdje, imaćete dovoljno vremena da iznajmite kajak i uživate u vožnji jezerom ili prošetate do Skakale i Obodske pećine. Ako dolazite autom, lako ćete doći i do oblližnjeg Virpazara, Karuča i Dodoša i uživati u pogledu na Pavlovu stranu, predio poznat po sjajnim fotografijama.


Ostrva Skadarskog jezera - prirodni istorijski spomenici


Kulturni i istorijski značaj ostrva u Skadarskom jezeru je ogroman, stvarajuči mnoge legende, pretežno iz perioda otomanske okupacije države. Vidjećete veliki broj crkava, manastira i tvrđava izgrađenih na njima koje stoje kao spomenik ratovima kroz koje je crnogorski narod prošao.

Naročito interesantna je priča ostrva Grmožur, poznatijeg kao Crnogorski Alkatraz, na kom je crnogorski kralj Nikola izgradio zatvor. Legenda kaže da su zatvorenici i čuvari ostrva koji ne znaju da plivaju bivali smješteni na ovo ostrvo, čineći bijeg sa njega praktično nemogućim.

Lesendro i Vranjina su simboli duge bitke za crnogorsku nezavisnost, a tvrđave izgrađene na njima predstavljaju spomenike od izuzetnog istorijskog značaja.

I druga ostrva poput Starčeva, Beške, Koma i  Moračnika, sa mnogim utvrđenjima su vrijedan dio crnogorskog kulturnog naslijeđa koja bi trebalo da uvrstite u obilazak brodom – najbolji način da istražite ovu bogatu oblast.


Posmatranje ptica


Nacionalni park Skadarsko jezero je najveći rezervat ptica u Evropi,sa više od polovine ukupnih ptičjih vrsta u Evropi. Takođe je i odmaralište za ptice selice.

U toku vožnje brodom možda ćete ugledati Dalmatinskog pelikana, Patuljastog kormorana, Žutu čaplju ili neku od ostalih rijetkih vrsta ptica.

Ostrva na skadarskom jezeru su pravi raj za ptice. Grmožur je poznat kao ostrvo ptica. Beška je dom za divlje golubove i neke vrste sova, a na Omerovoj Gorici ćete moći da vidite jata of roda.

Tornjevi i platforme su izgrađene na ostrvima za potpun doživljaj u posmatranju ptica sa kopna.


Jedinstvena flora i fauna


Zaštita biodiverziteta Skadarskog jezera je jedan od prioriteta Crne Gore, koja nosi titulu ekološke države.

Izuzetna plodnost ove oblasti čini Skadarsko jezero jedinstvenim po biološkoj raznovrsnosti, što se najbolje može istražiti brodom, uz jednog od iskusnih vodiča.

Tokom prošlih vijekovatanovništvo tokom prethodnih vjekova, a jezero je i danas bogato ribom, uz više od 50 vrsta, od kojih se 18 ne može naći nigdje drugdje na planeti.

Okruženje Skadarskog jezera je dom mnogim drugim životinjskim vrstama, poput guštera, zmija, dabrova, vidri, divljih svinja i čak i vukova.

Kad je u pitanju biljni svijet jezera, ono što ga čini posebnim je preko 25 ugroženih vrsta biljaka. Čitava površina jezera je prekrivena lokvanjima i bambusom čineći ga nestvarno lijepim.


Lokalna gastronomija


Fromirana pod uticajem Istoka i Zapada i blagoslovena plodnim zemljištem, oblast Skadarskog jezera ima mnogo da ponudi svim ljubiteljima gastronomije.

Ljubazni mještani će Vas zagrijati domaćom rakijom i utoliti glad pršutom, maslinama i sirom iz svojih domova.

Mali broj restorana uz obalu nudi izvrsne riblje specijalitete sa prepoznatljivim ukusom začina poput žalfije i ruzmarina, ubranih sa obližnjih planina.


Porodične vinarije


Crna Gora je poznata po kvalitetnim vinima prepoznatljivog ukusa koje možete probati u nekoj od malih porodičnih vinarija koje se nalaze u okolini Skadarskog jezera.

Ako volite vino uz dašak topline i istorije, gostoljubive porodice Mašanović, Janković i Kopitović će u svojim vinarijama za Vas stvoriti autentičan doživljaj. Uz degustaciju najboljih vina i lokalnih poslastica, čućete priče o njihovim porodicama, regiji i događajima koji su je oblikovali.


Festival vina i ukljeve


Prepoznatljiv proizvod regije zbog svog specifičnog ukusa je sušena ukljeva. Ova poslastica u kombinaciji sa domaćim vinom je za mještane dovoljan razlog za slavlje!

U tradicionalno veseloj i dobroj atmosferi Festivala vina i ukljeve svake godine posjetioci iz Crne Gore i inostranstva imaju priliku da probaju i kupe ukljevu, domaće vino, kao i med, sir, voće i povrće od lokalnih proizvođača.

Ova dvodnevna proslava obično uključuje tradicionalne crnogorske plesove, pjesme i takmičenje za najbolju pjesmu posvećenu vinu.

I da li smo pomenuli da su hrana i piće za degustaciju uglavnom besplatni?



Nacionalni park Skadarsko jezero je savršeno mjesto za miran odmor u prirodi na kom ćete se upoznati sa jednostavnim načinom života regije i uživati u najboljoj hrani koju ste ikada probali. Zato, ne gubite vrijeme – izaberite automobil i krenite u avanturu!